>

MADOS INFEKCIJA // DAY 2 / kolekcijos

LT // „Tarptautinis festivalis „Mados infekcija“ savo gerbėjus Šiuolaikinio meno centre Vilniuje šį pavasarį kvietė dvi dienas – kovo 27-28 dienomis. Per dvi jau septynioliktojo festivalio dienas iš viso buvo parodyta 16 kolekcijų, o kartu su lietuviais savo kūrybą pristatė ir dizaineriai iš Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Latvijos ir Rusijos.

Kadangi internetas pilnas nuotraukų, pranešimų spaudai ir apysausių apžvalgų, apie Mados infekcijos antrąją dieną ir man labiausiai patikusias kolekcijas papasakosiu savaip, trumpai ir nuoširdžiai, o galbūt ir šiek tiek šiurkščiai .. 
Dėl asmeninių priežasčių į pirmąją festivalio dieną atvykti negalėjau, todėl iš antrosios mados entuziastų dienos bandžiau išspausti maksimumą ir pajusti kiekvieno dizainerio norėtą perteikti mintį. Ar pavyko? Atsakymas man taip pat vis dar nežinomas, nes menininko visu šimtu procentu niekada neperprasi, tačiau jog Mados Infekcijos festivalis ir jo dalyviai tobulėja - matosi akivaizdžiai!

EN // International fashion festival  „Fashion Infection“ was inviting its fans for two days – March 27-28 – to Contemporary Art Centre in Vilnius. 16 collections were shown during two days of the festival, which is held for the 17th time this year. Together with Lithuanians designers from Germany, France, Belgium, Latvia and Russia have presented their creations.

As the Internet is full of pictures and press releases as well as dry reviews about Fashion Infection, I will tell you about the second day of it and the collections that I liked the most in my own manner – shortly but sincerely, maybe even a bit harshly sometimes...
Due to personal reasons I could not attend the first day of the festival, so I tried to squeeze out the maximum out of the second and feel every designer‘s wish to deliver an idea or thought. Did it work? I do not know the answer yet as you can never understand the artist all 100%. However, the festival itself as well as its participants are obviously improving!


Nuotraukos - Vincas Alesius, Vytautas Pilkauskas

 KRISTINA KRUOPENYTĖ // MONK


Pirmoji antrosios Mados Infekcijos dienos dizainerė - Kristina Kruopenytė. Jos kolekcija "Monk" skirta elegantiškoms, brandesnio amžiaus moterims. Na, galite su manimi nesutikti, bet pamatę jauną merginą su storo audinio švarkeliu ir pieštukiniu sijonu iki kelių mažų mažiausiai pagalvotume, jog išsitraukė iš mamos spintos. Nekalbu apie įdomius šių drabužių derinimo variantus, viskas galima, kada tik labai nori, na bet šį kartą ne apie tai. Kristinos kolekcijoje vyrauja sodrios ir tamsios spalvos, , vilna, šilkas, klasikiniai audinio kirpimai. Kai kuriuos kolekcijos modelius galima pavadinti net gi 'unisex', nes tinka tiek vyrams, tiek moterims. Paltų ir "lauko drabužių" įvairovė - stulbinanti, gražiai sužaista su medžiagų deriniais. Ypatingai sužavėjo rankinės, mielai priglausčiau jas savo spintoje. "Monk" kolekcija tiesiog iš toli kvepia kokybe ir ilgaamžiškumu.

LIUCIJA KVAIŠYTĖ // KELIONĖ. '83-'13 


Liucijos Kvaišytės kurti drabužių modeliai žiūrovus tarytum perkelė į kalnus, kur dega laužai ir rogėse pakinkyti alkani šunys. Vyrams skirta kolekcija "Kelionė 83-13 buvo išties įspūdinga! Pirmenybė teikiama žemės, neautralioms spalvoms, kailinėms detalėms, tačiau tuo pačiu ir metaliniams atspalviams, kurie sukūrė nežemišką atmosferą ant podiumo. Taip pat nevengta sluoksniavimo, kas itin madinga šį sezoną. Ypatingi kolekcijos akcentai - avalynė ir kuprinės. Liucijos "kelionė" iš ties nepamirštama ir sumaišyti jos su kitais festivalio dalyviais tiesiog neįmanoma. Be to, malonu buvo sužinoti, jog šios kolekcijos įžanginį video kūrė mano buvęs klasiokas Robert Muravskij.

LENA LUMELSKY // AW1516


Belgų dizainerę įkvepė tradiciniai Škotijos rūbai ir tas buvo akivaizdu vos modeliams pradėjus žengti podiumu. Lenos Lumelsky kolekcijos spalvos - itin tamsios ir švelniai pastelinės. Kai kuriems modeliams taip ir norėjosi į ranką įbrukti kibirą pienui, būtų tikrai neblogas aksesuaras! Na bet jokiu būdu nepašiepiu, o tik juokauju, nes šios kolekcijos suknelės mane tikrai sužavėjo. Marškiniai, ilgi sijonai ir apykaklės žiūrėjosi tiesiog fantastiškai, o storos odos striukės su užtrauktukais buvo lyg priminimas, jog gležnos moterys iš tiesų yra stiprios tiek vidine savo jėga, tiek fiziškai! Atkreipkime dėmesį į suknelių ilgį.. visos iki vienos - žemiau kelių! Bravo! O moteriškumas liejosi per kraštus.. todėl mokykitės, mergaitės ir moterys, vos sėdimąją dalį dengiantys sijonai ir suknelės - jau senai nemadinga ir neseksualu! 

MONTA APSANE // CAPTURED


Kūrėja iš Latvijos Monta Apsane pristatė kolekciją "Captured" kuri sulaukė daugiausiai žiūrovų ovacijų ir dėmesio. Itin netradiciniai sprendimai tapo dizainerės raktu į sėkmę. Didžiają kolekcijos dalį sudarė pastelinės, kūno spalvos modeliai, ir tik keletas iš jų buvo tamsiai mėlynos, pilkos spalvos. Permatomos medžiagos, subtilus nuogumas, basos kojos, originalūs galvos apdangalai. Kolekcijoje vyravo "bodžiai" ir atskirų dalių "apatinis trikotažas". Dar vienas neįprastas dizainerės sprendimas - manekenių kūnai ištepti blizgučiais, kas mano manymų tikrai pasiteisino ir  nežemiškus įvaizdžius pavertė dar labiau magiškais. Vienintelis nusivylimas - lietuvių reakcija pamačius finalinį kolekcijos modelį Karoliną Krilavičiūtę.. Alio, vyrai? Ar jūs niekada nematę krūtinės, ar tiesiog mama vaikystėje taip ir neišauklėjo?

SANDRINE PHILIPPE // FW15-16 BLACK HYPOTHERMIA


 Stebėdama Sandrine Philippe kolekciją mintyse teturėjau vieną mintį .. bažnyčioje lengviau išstovėti visas mišias, negu sulaukti kolekcijos pabaigos sausakimšoje salėje, kurioje buvo taip tvanku ir karšta, jog galvojau pakilusi iš savo vietos ant sijono pamatysiu nusedėtą savo "bandelių" žymę .. Ir juokinga, ir graudu! Podiumu modeliai žingsniavo taip lėtai, kad visas tas "lėtas reikalas" atitraukė dėmesį nuo drabužių (o jie tikrai buvo jo verti!) Jau po dešimties modelių pasidarė nuobodų stebėti lėtai sliūkinančias manekenes ir manekenus, tad žiūrovai tiesiog kalbėjosi, naršė išmaniuosiuose ir plodami, bei garsiai juokdamiesi laukė pabaigos. Taip, tai yra didelė nepagarba kūrėjui ir buvo liūdna, jog prancūzė liko nesuprasta, bet jeigu būtų pakeistas show ir muzika, garantuoju - būtų visai kitaip. Black Hypothermia kolekcija buvo iš ties nuostabi ir net gi sakyčiau labiausiai traukianti į aukštosios mados pusę iš visų demonstruotų antrąją Mados infekcijos dieną. Viskas apgalvota nuo galvos iki pirštų galų, pradedant neįprastu makiažu, baigiant avalyne. Dešimt iš dešimties (ir minusas už nuobodžiausią show.)

LINA ELMENTAITĖ // APLINKOS ATSPINDŽIAI


Jau pirmasis kolekcijos modelis buvo pasitiktas didelėmis ovacijomis. Veidrodinis audinys jau tapo skiriamuoju Linos ženklu, ir tie, kurie stebėjo Gruodį vykusią Mados Injekciją, su nekantrumu laukė "pilnos" kolekcijos. Lina Elmentaitė interpretuoja mados skulptūros sąvoką siekdama atskleisti šio laikmečio reflektavimą ir perteikti jį kaip monumentalią skulptūrą. Nuostabi, jauna kūrėja, įdomu, kuom gi dar ji nustebins Lietuvą? 

LILIJA LARIONOVA // WHITE HORSES/4


Lilija Larionova – mados dizainerė, jau daugiau nei dešimtmetį dirbanti ne tik dizaino ir mados, bet ir reklamos bei kultūros srityse. Nuo 2008-ųjų ji kasmet pristato savo asmenines kolekcijas – iki šiol Lilija yra pristačiusi jau vienuolika jų Lietuvoje ir užsienyje. „White Horses/4“ – nauja Lilijos Larionovos rudens/žiemos 2015-2016 kolekcija, skirta vyrams. Ji teigia, jog sukurti šią kolekciją įkvėpė vieta, kur prabėgo Lilijos vasaros pas senelius – Pašaltuonio kaimas Jurbarko rajone. Negi tam kaime buvo daug banditų? Ar bitininkų? Susilaikysiu nuo komentarų, nes šios kolekcijos ir ypatingai galvos apdangalų aš visiškai nesupratau ir nenoriu nekompetetingai kritikuoti.

BOOM STUDIO // WOMEN OF FOREST 

 

Kinės Jing Jing Qui ir vokiečio Robin Rau kolekcija - tarytum nesuderinamybių susiderinimo centras. Kailiai, languoti audiniai, tiesūs kirpimai, ryškios detalės ir ... bulvių maišai ant galvų! Taip taip, ir tai vienas pagrindinių kolekcijos akcentų! Nejaugi pagaliau kažkas įrodė, jog gražią moterį puošia net gi bulvių maišas? Spręsti jums! Ne veltui "Women of forest" parinka būti paskutine, finaline.. nes kolekcijos pristatymo pabaigą karūnavo ne kas kitas, o .. vestuvės! Dvi merginos žengė podiumu (viena su baltu kostiumu, o kita - vestuvine suknele) ir nusimetusios nuometus podiumo gale grojant Mendelsono vestuvių maršui pasibučiavo! Bravo!
Share:

No comments

Post a Comment

Blog Design Created by pipdig