>

RASTRO DON QUIJOTE / L'ALFAZ DEL PI, SPAIN




Jau bene dešimt metų iš galvos neiškrenta anuomet populiarios svetainės mainyk.lt šūkis : "tavo šlamštas - mano svajonė". Šie žodžiai puikiai pažįstami ir visiems antikvaro, o kartais ir ne itin vertingų senienų mylėtojams, ar eiliniams, o dažnai net gi išprotėjusiems kolekcionieriams. Ko tik nepamatysi turgeliuose ant nutriušusių, perkrautų prekystalių! Tokiose vietose gali rasti absoliučiai viską, kas tik galėtų šauti į galvą. Sakydama "viską" turiu omeny tikrai VISKĄ, tereikia apsišarvoti kantrybe ir žinoma, gera nuotaika. Šiandien noriu papasakoti apie senoje rančoje įsikūrusį "Don Quijote" sendaikčių turgų, kuris randasi L'Alfaz del Pi miestelyje, Benidormo pakraštyje, Marina Baixa regione.




Nuo pat vaikystės jaučiau silpnybę visokioms neaiškios kilmės senienoms, pastatams, vintažiniams drabužiams, kadangi tikėjau (ir ligi šiol tikiu), jog kiekvienas daiktas turi savo įdomią, o kartais nelabai, istoriją. Vintažinėje prie Vilniaus Rotušės įsigijusi suknelę, ar švarką, bandydavau piešti prieš tai jį devėjusios moters paveikslą : sugalvodavau amžių, plaukų spalvą, mėgstamą muzika, ar gėrimą. Nežinau kodėl, tačiau dažniausiai tai būdavo tamsiaplaukė virš 30-ies, na bet šiandien ne apie tai.


 Vienas iš akivaizdžiausių skirtumų tarp lietuviškų ir ispaniškų "rastro" - Lietuvoje didesnės kainos ir daugiau šlamšto. Daug kartų teko lankytis Vilniaus "Compensos", "Akropolio" sendaikčių turguose, bei pasisukinėti prie (daugiausiai niekučiais) nukrautų Halės ir Kalvarijų turgaus šaligatvių. Rasti kažką ypatingo ir ne itin brangaus - sunku, nes vos tik daiktas turi kiek didesnę vertę nei diržas su Sovietų sąjungos atributika - pardavėjai it rytiniai paukščiai užgieda neadekvačias, sveiku protu nesuvokiamas sumas.

Kalbant apie Ispaniją - vietiniai nėra dideli sendaikčių megėjai. Čia rinką valdo olandai ir anglai, todėl nemokantys ispanų kalbos gali laisvai susišnekėti ir žinoma, nusiderėti.


"Don Quijote" sendaikčių turguje kainos labai įvairios ir žinoma, priklauso ne tik nuo pardavėjo, ar jo nuotaikos, bet ir jūsų balso tono, išvaizdos ir dar galybės faktorių, tačiau palyginus su lietuviškaisiais sendaikčių pardavėjais, čionykščiai už tokią pačią vertę turinčius daiktus nori kur kas mažiau.
Turguje tvyro labai maloni ir jauki atmosfera, kiekvienas daiktas patyliukais šnibžda savo istoriją, groja džiazas, o dažnai ir gyva muzika. Tam šalia užkandžių ir gėrimų stūkso nedidelė scena. 

Paveikslai, baldai, seni muzikiniai instrumentai, indų servizai, drabužiai, elektronika, vyno, ar šampano buteliai, žaislai, juvelyriniai dirbiniai, kailiai, knygos, vinilinės plokštelės.. Galėčiau vardinti ir vardinti, sąrašas be pabaigos! Prieš kelias savaites čia įsigijau Suomijoje siūtą, pasakiško grožio ir vos tris eurus kainavusį švarką. Lobių ieškantys ir mėgstantys išsiskirti stileivos čia gali rasti ir vardinių, vertingų drabužių, bei aksesuarų, tačiau turi būti pasiruošę pakratyti pinigines, kadangi originali "Dior" rankinės kaina gali svyruoti tarp 150-250eur, o kartais ir daugiau, viskas priklauso nuo daikto būklės ir pardavėjo apsukrumo.



 Jeigu gyvenate netoliese, ar nusimato kelionė į šiuos kraštus - rekomenduoju apsilankyti. Nebūtinai tam, kad kažką įsigyti, o tiesiog pasižvalgyti, nusikelti penkiasdešimtmečiu atgal, pabendrauti su prekeiviais (dauguma jų yra labai įdomūs ir apsiskaitę žmonės), išgerti puodelį kavos sename, itin iš vakarietiško filmo, bare ir išgirsti vieno, ar kito daikto istoriją. Juk niekada negali žinoti, kur gi ji tave nuves...



Šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 9:00 iki 17:00
Av. Carbonera, 61, 03580 L'Alfàs del Pi, Alicante
Share:

No comments

Post a Comment

Blog Design Created by pipdig