>

BARSELONA / ką verta aplankyti ir ko jokiu būdu nedaryti šiame mieste?


Barselona - nuostabus miestas, su užburiančia architektūra, fontanais, gatvėmis, alsuojančiomis istorija. Drąsiai lyginu šį miestą su Paryžiumi. Daugybė panašumų sugretina šiuos miestus, nors pripažinsiu - Prancūzijos sostinė man vis tiek arčiau širdies. Noriu su jumis pasikalbėti ne tik apie vietas, kurias verta aplankyti (ir be mano patarimų, "Google" pilnas informacijos), tačiau ir klaidas, kurias dažnai daro turistai, tuo pačiu dariau ir aš, pirmą kart atvykusi į Ispaniją.
 
Jeigu nusprendėte ilsėtis kurorte, esančiame Katalonijoje ir Barselona į jūsų planus įeina vos vienai, dviem dienoms, nuoširdžiausias mano patarimas - nepirkite ekskursijų! Žinoma, jeigu esate tinginio pantis, ir jums ta Barselona reikalinga tik uždėti varnelei - sėskite į autobusą ir važiuokite su banda gidais aklai tikinčių turistų. Taip kvailai pasielgiau prieš keturis metus ir aš. Nuvykau į didijį akvariumą, ant kalvos su gražia Barselonos panorama ir grįžau it musę kandus su verdiktu "nieko ypatingo ta Barsa". O ką ypatingo aš galėjau pamatyti, pajusti, sužinoti? Be jokios abejonės - nieko. Ir kaltas ne kas kitas, o aš pati, paklausiusi pasyviam poilsiui nusiteikusio vyro.

Tam, kad pajusti miestą, būtina pamačiam paklaidžioti po jo gatves, kelis kartus pasiklysti, susipažinti su naujais žmonėmis, eiti ten, kur veda akys ir širdis, o ne nuobodžiaujantis gidas. Antras kartas Barselonoje buvo kur kas įsimintinesnis ir žavesnis, atvėręs man akis ir pakeitęs mano sausą, niekuom grįstą nuomonę.


Labiausiai man patikusi Barselonos dalis - Gotikinis kvartalas, miesto istorinis, religinis ir politinis centras. Tiesiog magiška atmosfera ir architektūra. Gatvelės tobulai tinkančioms tiek fotosesijoms, tiek megėjiškiems pasifotografavimams. Vos per kelias minutes pėsčiomis pasieksite pagrindinę, judriąją Las Ramblas gatvę, kurioje apstu kavinių ir parduotuvių. Gatvėse dažnai koncertuoja žmonės, į kurių pasirodymus vakare žmonės moka po šimtą (o kartais ir daugiau) eurų, o dienos šie muzikantai tiesiog mėgaujasi savo talentu, suteikdami žmonėms pramogą ir papildomai užsidirba. Keista, ar ne?
 Būtina pabūvoti Katalonijos aikštėje, palesinti balandžius (kurių ten tiesiog begalės), o pasiilgus socialinių tinklų - užsukti į didžiulį "Apple store" pasinaudoti nemokamu wifi, ar pasikrauti telefoną.


"Sagrada familia" - lyg Barselonos ikona. Iki šiol nebaigta statyti bažnyčia, pritraukianti milijonus turistų randasi kiek toliau miesto centro, tačiau ją lengva pasiekti pėsčiomis maždaug per pusvalandį nuo Katalonijos aikštės. Prie pat šiol lankytinos vietos randasi "Starbucks", atsisedus lauke prie staliuko galima mėgautis šalta kava ir stebėti šį visame pasaulyje žinomą stebuklą. Žinoma, išalkę ir norintys greitai pamiršti apie gurguliuojantį skrandį gali prisėsti ir pačioje "Sagrada familia" pašonėję įskūriusiame "Mc Donald's", cha cha.
Vakare tiesiog privalote pasigrožėti didžiuoju fontanu, šviečiančiu įvairiomis spalvomis ir grojančiu populiariausią muziką. Tik būtinai saugokite savo asmeninius daiktus, nes kišenvagiai ten dirba kaip tikri profesionalai. Viena neatsargi akimirka ir jūsų piniginė taps jau nebe jūsų. 


Passeig De Gracia - visų fashionistų svajonė. Patys populiariausi brand'ai įsikūrę būtent šioje gatvėje. Ne, greičiau prospekte! Tiffany, Louis Vuitton, Gucci, Max Mara ir daug daug kitų, tokių kaip Zara, Massimo Dutti, Desigual ir t.t. Norintys įsigyti mažiau žinomų, tačiau kokybiškų ir originalių, dizainerių kurtų drabužių, turi nuklysti į kur kas toliau esančias siauras gatveles, kuriose įsikūrę butikai ir showroom'ai. Barselonoje sutiktas draugas pasakojo, jog šiuo metu patys populiariausi yra japonų kūrėjai, apie kuriuos sužinoma iš lūpų į lūpas. Jokių reklamų, skelbimų ir neduok dieve facebook renginių, tik klientų rekomendacijos ir nieko daugiau. Vietinės fashionistos tiesiog dievina juodą spalvą nuo galvos iki kojų, be to, yra labai drąsios tiek elgesiu, tiek drabužių, bei aksesuarų pasirinkimu. 


Nebijokite siaurų gatvelių, jos dažniausiai slepia pačius nuostabiausius kiemelius, muziejus ir restoranus. Tiesą pasakius, norint pajusti miestą geriausia tyrinėti jį vienam. Su gera muzika, šviežiomis mintimis, siela, nebijančia nuotykių. Mielai apsilankyčiau Barselonoje dar kartą, tačiau palikusi savo vyrukus Vilniuje. Keliauti vienai - mano pati didžiausia aistra! Juk taip gera būti nuo nieko nepriklausomai ir daryti viską, ko geidžia širdis. Patarimų ką verta aplankyti Barselonoje turiu galybę, tačiau viską (ir dar daugiau) galima rasti "Tripadvisor", tad stipriai nesiplėsiu, nes kažkuo nauju jūsų ko gero nenustebinsiu. Barselona - didelis galimybių miestas, kuriame be jokio abejonės pildosi net pačios slapčiausios svajonės, tereikia turėti strategiją ir noro ją įgyvendinti. Gaivus oras ir ypatinga, ispaniška energetika jums tikrai padės, o jeigu labai tikėsite savimi ir savo idėja - padės ir pati visata.

Share:

3 comments

  1. Įspūdinga ta Katalonų sostinė.Verta pamatyti bent kartą gyvenime dėl architektūros, futbolo ir paplūdimių. O daugiau nelabai ką galima išskirtinio paminėti. Šiaip apsigyventi ten nėra labai brangu, reikia tik paieškoti ne pačių populiariausių viešbučių. Ir yra nemažai skrydžių iš Lietuvos, pigūs skrydžiai į Barseloną vykdomi ko ne kasdien, pirmyn atgal. Reikia tik turėti noro ištrūkti į Barseloną. Pats išlekiu rugpjūčio vidury, savaitei :)

    ReplyDelete

Blog Design Created by pipdig